Hírek

Kilincs- Az enteriőr apró, mégis meghatározó eleme

A kilincs az enteriőr apró, mégis meghatározó része


Az emberek hajlamosak megfeledkezni olyan apróságokról, mint amilyen a kilincs. Valljuk be, első ránézésre tényleg nem tűnik hatalmas dolognak, elvégre mégiscsak egy pár centiméteres tárgyról van szó, aminek a létezése hamar kimegy a fejünkből, egyszerűen azért, mert nem arra fókuszálunk. Amikor megérkezünk egy lakásba, akkor a figyelmünket általában a nagyobb méretű bútorok, az élénk színek, a különleges, már-már bizarr formák ragadják meg, az agyunk ugyanis folyamatosan szűri az információkat. Ha mindent azonnal észlelnénk, és még a legapróbb tárgyak is azonnal szembetűnők lennének, akkor hamar elfáradnánk a részletek elemzésében. Pont emiatt van a bútorok, kisebb-nagyobb berendezési tárgyak által alkotott összképnek különösen nagy jelentősége, végső soron ugyanis ez az, ami megragad bennünk. Amikor belépünk egy szobába, akkor azonnal hatalmába kerítenek minket az érzelmeink - kellemesek és kellemetlenek vagy épp azok egyvelege -, melyek hatására kialakul bennünk egy vélemény.

Ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni a dolgot, akkor azt mondhatnánk, hogy egy helyiségben vagy rosszul érezzük magunkat, vagy jól, ebben pedig az olyan apró kiegészítők is szerepet játszanak, mint amilyen egy aprócska kilincs az ajtón vagy ablakon.


Nem csak a szín vagy az anyag, hanem a forma és a kialakítás is nagymértékben meghatározza a kilincsek kinézetét, éppen ezért egyik felett sem szabad elsiklani. Alaposan meg kell nézni, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy milyen termékek közül választhatunk, illetve egy kategórián belül - például réz kilincs, fekete kilincs, rozettás kilincs - milyen további típusok vannak. Nem túlzás azt állítani, hogy szinte minden egyes típus egyedi jellemzőkkel bír. Kinézetben az egyéni ízlésünk, megítélésünk a döntő, de végső soron mindenki ugyanarra vágyik: olyan kilincsekre, amik nem mennek tönkre, és amiken nem jelennek meg idő előtt az amortizáció jelei, még akkor sem, amikor már több éve, évtizede áll a szolgálatunkban. Ezek ma már nem teljesíthetetlen kívánságok!
2020-01-27 19:01:24