Hírek

Rozsdamentes kilincsek

Rozsdamentes kilincs ismertető

A rozsdamentes kilincsek anyaga rozsdamentes acél, más néven inox acél, vagy inox.


A kifejezés a francia inoxydable szóból ered. A rozsdamentes acélt a közönséges acéltól a minimum 10,5% krómtartalma különbözteti meg, mely által fokozotabb rozsdaállóságot. Bár a rozsdamentes acél ellenállóbb a rozsdával szemben, mint a közönséges acél, ennek ellenére magas sótartalmú vagy nem szellőző körülmények között foltosodhat vagy rozsdásodhat is A rozsdamentes acélnak különféle összetétele és felületi kialakítása ismert. Fő felhasználási területein, nem csak a rozsdaállóságára, hanem keménységére és rugalmasságára is szükség van. Megfelelő krómtartalom esetén a króm-oxid passzív felületi réteget képez, amely megelőzi a felület további rozsdásodást, megakadályozva annak az acél belső rétegeibe történő behatolásátt, ez a felületi réteg szorosan egyben marad és nem hull le, mint a hagyományos rozsda. A króm passzivációja csak akkor történik meg, ha megfelelő a krómtartalom mellett oxigén is jelen van. A szobahőmérsékleten történő rozsdásodás megakadályozására minimum 13% króm szükséges, mely kedvezőtlen környezetben történő alkalmazás esetén 26%-ig növelhető.

Környezettudatosság szempontjából fontos kiemelni, hogy a rozsdamentes acél 100%-ban újrafeldolgozható. A rozsdamentes anyagból készült kilincsek könnyen tisztíthatóak, felületi minőségüket hosszú távon is megőrzik.

A különféle igénybevételek szerint több kategóriát is megkülönbözetünk:

-Az alap kivitelen kívül az intezívebb használatra tervezett project ajtókilincseket

Umina akadálymentes projekt (DIN2) kilincs:

Rozsdamentes kilincs

-A tűzvédelmi előírásoknak megfelelő tűzgátló kilincseket

-Az antibakteriális bevonattal készülő beltéri ajtókilincseket, melyeket magasabb higiéniai igényeket támasztó felhasználásra javasolunk.

A rozsdamentes kilincsek felületi kialakítását általában saját anyagában csiszolás (alkalmanként a szálirányú csiszolás) vagy polírozás adja.
2020-05-13 10:05:26